Nemusíme zapomínat na klasiku, obzvlášť když je tak jednoduchá a výživná. Nemusíme dokonce ani nahrazovat maso žádnou sojovou specialitkou a přesto nám bílkoviny opravdu chybět nebudou - samotný hrách tuhle práci zastane. Stačí mi kaši podávat s pečenou mrkví dochucenou uzenou paprikou, domácím nakládanou okurkou, restovanou cibulkou a kouskem (opečeného) kvalitního chleba a jsem v nebi.
- vegan
- bez lepku
- 250 g sušeného hrachu
- malá cibule
- stroužek česneku
- sůl, pepř, majoránka
- olej
- cibule na ozdobu
- mrkev
- uzená paprika
- pálivá paprika
- (černá) sůl, pepř
- Pokud máme žlutý půlený hrách, stačí uvařit do měkka. Jiný předem namočíme.
- Očištěnou mrkev nakrájíme a nařežeme v klobáskovém stylu. Na chvíli jsem ji takhle naložila do oleje s pálivou a uzenou paprikou, pepřem a solí. Mrkev pak stačí pokládat na pečící papír a péct asi 25 minut na 200 stupňů. Po 15-20 minutách ji ideálně otočte.
- Na oleji orestujeme cibulku nakrájenou na drobno, přidáme uvařený hrách, zalijeme trochou vody a přidáme prolisovaný česnek. Tyčovým mixerem rozmixujeme do hladka a podle potřeby ještě kaši rozředíme. Dosolíme, dopepříme, necháme chvíli povařit a úplně ke konci přidáme trochu majoránky.
- Nakonec orestujeme cibuli nakrájenou na půlkolečka, ke které jsem přidala zbytek oleje z naložené mrkve.
Teeeeda, hrachovku jsem dlouho neměla, děkuju za připomenutí :) a tento recept určitě vyzkouším :)
OdpovědětVymazat