pátek 11. března 2016

zapečené brambory s tofu a zeleninou

Občas i zdánlivě obyčejné brambory umí zazářit. Takže až nebudete mít čas nebo chuť na dlouhé vyvařování nebo se vám v lednici bude válet zbytek šťouchaných brambor, vzpomeňte si na tuhle rychlovku, kde navíc můžete přimíchat kde co. Podávám je vždy ještě s čerstvou zeleninou nebo salátkem. Ošizené naopak fungují jako skvělá příloha.
  • vegan
  • bez lepku
  • 1 a půl kg brambor
  • 300 g mrkve
  • 2 velké cibule
  • 200g mraženého listového špenátu
  • cca 100g žampionů
  • balení uzeného tofu(ideálně zn. Sunfood), popř. bílé tofu nakrájet a naložit v černé soli a bylinkách
  • olivový/řepkový olej
  • sůl, pepř, petrželka, uzená paprika, lahůdkové droždí, sušený česnek. černá sůl
  1. Brambory oloupeme a v osolené vodě uvaříme do měkka.
  2. Jednu cibuli si nakrájíme na drobno, druhou na půlměsíčky.
  3. Mrkev nakrájíme na tenká kolečka nebo (pokud máme větší mrkev)půl kolečka.
  4. Na pánvi rozpálíme olej a restujeme tofu nakrájené na nudličky. To jsem dochutila ještě špetkou uzené papriky, černé soli a lahůdkového droždí.
  5. Tofu si dáme na stranu a cibuli s mrkví restujeme do měkka - ke konci přidáme na plátky nakrájené žampiony a listový špenát - až se rozmrazí, máme hotovo. Osolíme a opepříme, dochutíme sušeným česnekem, popř. přidáme bylinky - třeba petrželku.
  6. Uvařené brambory rozšťoucháme a zamícháme do nich směs s mrkví a špenát. Nakonec opatrně zapracujeme i tofu. Celou směs můžeme ještě dokořenit dle chuti.
  7. Celou směs přendáme do zapékací mísy vytřené olejem a pečeme asi půl hodiny na 200 stupňů.
  8. Brambory podáváme ideálně ještě s čerstvou zeleninou nebo salátkem.

1 komentář:

  1. Mňam, také jsem si v týdnu zrovna dělala zapečené brambory se zeleninou a místo smetany jsem použila bešamel z hrašky, doporučuji :) s tofu také zkusím, děkuji za inspiraci O:-)

    OdpovědětVymazat