neděle 29. listopadu 2015

nejjednodušší makovec

Svojí závislostí na máku se netajím a jsem ráda, že se mezi vámi už našlo tolik spřízněných duší. Netvrdím, že je ideální pěstovat si závislosti, řekněme ale, že existují mnohem víc nezdravé verze. Například makovec totiž peču bez přidaného cukru, tuku a je bezlepkový. Je to výborná svačina, pamlsek a droga zároveň. Záměrně ho ovšem nedělám sladký, stačí mi rozinky uvnitř a úplně stejný si i kupuju. Vy si ho můžeme dosladit třeba datlovým sirupem.

Dovolím si ještě pár rad nejen do života makomilů:

  1. Nikdy nikomu neříkej, kde kupuješ nejlepší vegan/sugar-free makovec - bude pak pořád vyprodaný. (Zdravím slečnu za pultem, ze které se vždycky snažím dostat nějakého podpulťáka.)
  2. Pokud už jsi to všem prozradil, měj doma pár níže uvedených ingrediencí. Stačí ti pak 5 minut na jejich smíchání. 
  3. Zatímco se peče makovec, obleč se do tepláků(sám či s nějakou spřízněnou duší) a uvař si kakao z rýžového mléka. Kávu tentokrát ne, protože to už by byly dvě drogy najednou.
  4. Pojídej makovec, popíjej kakao a měj rád své spřízněné duše.
  • vegan
  • bez lepku

bude se ti hodit
  • 2 hrnky kukuřičné mouky
  • hrnek a půl mletého máku(schválně jsem vyzkoušela i z nemletého, ale mletý je o 97% lepší)
  • hrnek(nesířených) rozinek(hodinu předem namočených v hrnku vody)
  • cca 2 hrnky vody(s rostl. mlékem bude možná o něco vláčnější)
  • balíček kypřícího prášku(nejlépe bez fosfátů)
  • 1 větší banán
  • špetka soli
  • sirup na doslazení, chcete-li

pětiminutový postup
  1. Nezapomeneme si předem namočit rozinky v hrnku vody.
  2. V míse smícháme mouku, kypřící prášek a sůl.
  3. Banán rozmixujeme s druhým hrnkem vody a přilijeme ke směsi.
  4. Přisypeme mák a pečlivě promícháme.
  5. Nakonec přilijeme rozinky i s vodou, promícháme a pokud těsto nemá konzistenci kaše, přilijeme ještě trošku vody. Nyní taky můžeme těsto dosladit sirupem.
  6. Těsto vlijeme do formy na chlebík nebo do jakékoli jiné. Buďto ji vymažeme olejem nebo vysteleme pečícím papírem.
  7. Pečení se mi osvědčilo na 170 - 180 stupňů, 35 minut. Liší se ale jako vždy podle trouby. Upečený makovec poznáte podle opečeného povrchu, kraje se lehce budou odlupovat od stěny pekáčku a zkusit můžete taky špejlí, na kterou se nesmí lepit těsto.


7 komentářů:

  1. Dobrý den, šla by ta kukuřičná mouka nahradit třeba cizrnovou nebo jáhlovou moukou?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, zatím jsem nezkoušela, ale jáhlové, popř. třeba i rýžové nebo pohankové bych se nebála. Jen se pak možná bude lišit množství vody, já ho ale stejně dělám od oka a vždy se podaří. Co nejdřív vyzkouším a případně poměr doplním :) Hezký den, I.

      Vymazat
  2. je úžasný, nahradila jsem kukuřičnou mouku jáhlovou ve stejném poměru a dopadlo to báječně! katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. paráda, děkuju! určitě taky zkusím :)

      Vymazat
  3. Díky moc za tento recept! Zbylo mi dost "odpadu" - drtě - z výroby makového mléka, tak jsem ho použila, místo vody makové mléko a mouka půl na půl rýžová s kukuřičnou. A je to naprosto geniální, budu dělat častěji (minimálně vždy po výrobě makového mléka:-)) A příště přidám ještě nasekané oříšky :-) Pěkný blog, pěkné recepty! Těším se na další.

    OdpovědětVymazat
  4. ahoj doporučuji malé vylepšení (ani ne tak pro vás, spíš pro čtenáře) :-) rozinky i s vodou rozmixovat a dát do těsta. pak bude sladký celý chlebíček a ne jen místa s rozinkou :-) a nemusí se doslazovat ;-) dělám to tak i s datlema nebo s čímkoliv... není potřeba přidávat jiné sladidlo.... :-) Sladím takhle už dlouho ;-) je to super, jak osladit zdravě ;-)

    OdpovědětVymazat