sobota 26. září 2015

levandulové sušenky

Říkám jim originálně - jsou to prostě moje levandulky. Měkké, vláčné, zdravé a neprovoní jen melancholické podzimní odpoledne, pustit se do nich můžete kdykoli - stačí si naskladnit sušenou levanduli. (Ačkoli je pravda, že v tom huňatém svetru chutnají k čaji prostě nejvíc!) Špaldovou mouku mám totiž ve spíži pořád. Stejně tak kokosový olej, který je pro naše zdraví snad nejprospěšnějším tukem, a tak se vám ta investice stokrát vrátí, věřte mi. Pokud jste zvyklí mlsat nezdravě, poznáte to brzy na těle i na duši. Snad považujete za velké plus i to, jak jsou rychlé a jednoduché. Já jsem prostě neskutečný cukrářský nešika, ale mám ráda, když můžu chuť na sladké zahánět něčím home-made. A ještě víc, když tím můžu pohostit návštěvu. Času však často není nazbyt, a tak vznikají tyhle nenáročné recepty.
  • vegan

na 20 sušenek potřebujete

  • 180g špaldové mouky
  • 2 vrchovaté lžíce kokosového oleje
  • půl hrnku rostlinného mléka nebo vody
  • 4 a více lžic datlového sirupu, popř. cukru(tipuji 50g?)
  • půl čajové lžičky kypřícího prášku
  • 1 a půl lžíce drcené sušené levandule(občas ji ani moc nedrtím, jak můžete vidět)

  1. Olej krátce vyšleháme se sirupem.
  2. Ve druhé míse smícháme suché suroviny.
  3. Tekutý obsah mísy přelijeme do suché a lehce prošleháme. Vznikne nám poměrně lepkavé těsto a ano, máme hotovo! (Nezapomeňte ochutnat a dosladit dle chuti. Pamatujte při tom, že před upečením musí být těsto sladší - všechno se nám to vypeče.)
  4. Těsto dáme odležet na 30 minut do lednice.
  5. Odebíráme si vždy asi půl lžíce těsta a pomoučenýma rukama tvoříme kuličky, které lehce rozplácneme na pečícím papíře. 
  6. Pečeme na 180-190 stupňů, 10-15 minut. Sušenky mají zůstat měkké.




Žádné komentáře:

Okomentovat