pondělí 22. června 2015

mrkvovo-jablečné muffiny se skořicí a ořechy

Jablko, skořice a ořechy - to když se spojí, nemůže to dopadnout špatně, říkala jsem si. No samozřejmě nejde o nadýchané muffiny, ale o něco hutného a perfektně vláčného ke svačině. Ano, říkám jim svačinové. Nepeču je příliš sladké, jsou poměrně zdravé - nepoužívám tuk ani cukr a stejně se po nich všichni ptají. Někomu chuť připomíná štrůdl, někomu zase mé oblíbené sušenky. A já jim je vždycky upeču, protože jsou jednoduché a praktické na cesty či piknik. Stačí vám jedna mísa a dvě ruce. 
  • vegan

Co potřebujeme na 12 muffinů?

  • 300 ml nahrubo nastrouhané mrkve
  • 1 hrnek ovesných/žitných vloček
  • 1 a půl hrnku celozrnné mouky(pekla jsem ze žitné i špaldové)
  • 1 hrnek rostlinného mléka
  • lžička kypřícího prášku nebo sody
  • půl lžičky skořice
  • půl hrnku drcených vlašských ořechů
  • 2 lžíce drceného lněného semínka
  • 1 hrnek jablečného pyré - jedno hodně velké nebo dvě menší jablka/hotové jablečné pyré
  • špetka soli
  • oslazení - nám stačí 2 lžíce datlového sirupu, záleží taky na sladkosti jablečného pyré, ale můžete mnohem víc přisladit
  1. Pokud chceme domácí, připravíme si nejdříve jablečné pyré - povaříme do měkka jedno velké nebo dvě malá nakrájená jablka jen v takovém množství vody, aby byly kousky ponořené a rozmixujeme.
  2. Lněné semínko smícháme s 6 lžícemi vody a necháme odstát.
  3. Poté v míse smícháme všechny suché suroviny - mouka, kypř. prášek, vločky, špetka soli.
  4. Přidáme mrkev, lněné semínko, pyré, sirup, nakonec mléko a oříšky(malou část si můžeme nechat na posypání) a pečlivě promícháme.
  5. To je vše! Nandáme do košíčků či do formy(nepočítáme s tím, že muffiny nabudou), posypeme oříšky a pečeme na 200 stupňů asi 40 minut. Já osobně nejradši peču jen ve formě bez košíčků, nějak mi bez toho papíru víc chutnají.


2 komentáře: