pátek 6. března 2015

avokádové „hranolky" s dipy

Ještě nedávno jsem tu psala, že nejsem tak úplně milovník samotného avokáda. Tím, že jsem ho neustála nějak zpracovávala a během přípravy ujídala, se to ale změnilo a konečně jsem velkou avokádovou fanynkou. To se projevuje především při nákupech. Když v supermarketu potkám slevněnou síťku avokáda, tak bez rozmýšlení beru. Pak přichází ta zábavná část, kdy vymýšlím, co s tím. To ale tentokrát vlastně neproběhlo. Hned na cestě z obchodu jsem věděla, že musím zkusit hranolky, jen jsem vůbec netušila, jaký zvolím postup a že použiji mé oblíbené výživné vychytávky. Nakonec tedy vzniklo tohle a ačkoli slovo foodporn moc nepoužívám, tady mě prostě lepší nenapadá. Takže přátelé, nakupujte avokáda v akci, obalujte a pečte!

  • vegan


avokádové ,,hranolky"
na množství na fotce
Jistě to půjde obalit i běžně např. v hrašce či jiném těstíčku a strouhance, ale sdílím s vámi můj výživný experiment. Navíc těstíčkem zvětšíte objem a sytost :)

  • 2 avokáda
  • cca půl hrnku hladké mouky(já použíla žitnou)
  • cca půl hrnku uvařené quinoi
  • voda/rostlinné mléko
  • jakákoli strouhanka
  • chia semínka(plní čistě výživnou funkci a obejdete se bez nich)


  1. Avokádo rozkrojíme napůl, vyjmeme ze slupky, odstraníme pecku a půlky nakrájíme na ,,hranolky".
  2. Hranolky osolíme, opepříme.
  3. V misce smícháme mouku, vodu či mléko, quinoou a lehce osolíme. Těstíčko jsem dělala odhadem a uvedené množství je spíš orientační. Prostě potřebujeme vhodnou hmotu na obalování :)
  4. V druhé misce smícháme strouhanku s chia semínky.
  5. Obalujeme a pokládáme na pečící papír rozprostřený na plechu či něčem příbuzeném.
  6. Pečeme na vysokou teplotu(těžko zobecňovat, ale já pekla na 200 stupňů a víc) do křupava asi 15 minut.
  7. Chutnaly mi nejvíc ještě teplé.

Připravila jsem mé dva oblíbené dipy, ale můžete zkusit jakékoli jiné, samozřejmě.

celerový dip 
  • 100g celeru
  • vegan zakysaná smetana nebo bílý jogurt
  • stroužek česneku
  • sůl, pepř
  • (zázvor)

Celer nastrouháme a vše smícháme.

dip z červené řepy
  • cca 200g uvařené nebo nastrouhané červené řepy
  • stroužek česneku
  • vegan zakysaná smetana nebo bílý jogurt
  • sůl, pepř

Vše mixujeme.





Žádné komentáře:

Okomentovat