sobota 21. února 2015

tofu tacos

Když se ve Švédsku ptám na jejich kuchyni, většinou slyším, že je nudná a jestli je tu něco tradičního, tak je to tacos či pizza v pátek, v sobotu sladkosti a v neděli masové koule. Což tak uplně není pravda, tradičních sladkostí je tu dost na celý týden! (:D) Takže jednoho pátečního večera vznikl tenhle poklad a všichni mi málem ruce utrhli - 100% home-made, 100% vegan a 100% úspěch. Je to jedno z těch jídel, kterými oslníte i masožravce. Mexiko, Asie, burgery,.. tyhle věci to s nimi umí. 
  • vegan

Samozřejmě existuje nespočet obměn a tortilly jde využít i jinak. Místo salsy lze použít guacamole a nebo je můžete naplnit třeba chilli corn směsí, což mimochodem taky můžu jen doporučit. Chcete-li ovšem nahradit masovou verzi, pojďte do této.




na přípravu tofu

  • balení tofu natural - super firm
  • 1/4 hrnku hladké mouky
  • 1 lžička kurkumy
  • lžička sušeného česneku
  • 1-2 lžíce sojové omáčky
  • půl lžíce olivového oleje
  • (lahůdkové droždí nebo sušená zelenina na dochucení)

Tofu potřebujeme zcela zbavit tekutiny a vysušit. Můžeme položit na talíř a zatížit talířem druhým, na který položíme něco těžšího a nechat odstát i půl hodinky. Poté tofu nadrobíme do mísy, smícháme se zmíněnými ingrediencemi a můžeme nechat nějakou dobu uležet, ale není to nutné. Na pánvi(a je-li třeba, tak i na oliv. oleji) poté pražíme do hněda a do křupava.


Pojídáme, jak jsme zvyklí. Tacos znamená jen přeložit  a  jíst ze strany, což je ovšem umění, takže my tacos křížíme s burritem a balíme, pardon.
domácí tortilly
Tortilly můžete jednoduše koupit hotové, ale nemáte větší radost když si je za pár minut jednoduše vyrobíte sami? Já jo, a tak jsem si našla recept zde.

na 8 kusů vám stačí:
  • 2 hrnky pšeničné mouky
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 3/4 hrnku vody

V míse smícháme všechny suroviny a uhněteme těsto. Je-li třeba přidáme mouku či vodu. Vytvoříme pravidelný válec, necháme 10 minut odpočinout a poté rozdělíme na 8 dílů. Z každého potom uválíme tortillu.
Na pánvi opékáme z každé strany 1-2 minuty(čekáme na pár hnědých flíčků:)

salsa
Bez salsy či dipu by to nešlo. Existuje opět mnoho variací. Věřte nebo ne, tahle jednoduchá se velmi osvědčila.

  • půl plechovky loupaných rajčat i se šťávou
  • půl červené cibule nasekané na drobno
  • pepř všeho druhu dle chuti
  • chilli koření dle chuti

Vše lehce rozmixujeme - necháme kousky rajčat a cibule.

Salsou potřeme tortillu nebo vrstvíme až na náplň.

zelenina a bylinky
Poslední co nám zbývá - nakrájet zeleninu. Použít můžeme salát, rajčata, okurku, papriku, avokádo, cibuli, ředkvičky.. cokoli. Rozhodně nic nezkazíme čerstvou petrželkou či koriandrem.


Poté už jen nandáváme a pojídáme, jak jsme zvyklí. Tacos znamená jen přeložit a jíst ze strany, což je ovšem umění, takže my tacos křížíme s burritem a balíme, pardon.

1 komentář: