neděle 1. června 2014

rajská omáčka s bezmasými kuličkami

Máte chuť na trochu tradičnější českou kuchyni? Nebo se vám zase doma dostalo rajské s knedlíkem? Vy můžete mít taky své kuličky!! Chcete-li zachovat klasickou chuť rajské s masovými kuličkami, výborně poslouží například sojový granulát. Pro odpůrce nefermentované sóji mám velmi chutnou fazolovou alternativu a perfektní lilkovo-bulgurovou verzi!
  • vegan

lilkovo-bulgurové kuličky
4 porce

  • cca 300 g lilku
  • 200 ml celozrnného bulguru
  • 1 střední cibule(jednou jsem použila červenou, kdyby jste se u fotek podivovali)
  • 2 stroužky česneku
  • 100 ml kukuřičné či jiné mouky
  • směs koření harissa nebo chilli, česnek, koriandr, římský kmín, papriku a sůl.
  1. Lilek nakrájíme na kostičky, zakápneme olivovým olejem, promícháme, vysypeme na pečící papír a pečeme 20 minut na 200 stupňů. Necháme vystydnout.
  2. Bulgur uvaříme dle návodu. Necháme vychladnout.
  3. Oloupanou cibuli a česnek nakrájíme na drobno a lehce orestujeme na oleji.
  4. Studené připravené ingredience v míse smícháme a promixujeme. Stačilo lehce tyčovým mixerem, neboť jen potřebujeme lepkavou směs. (Jak můžete vidět na fotkách, zůstanou vám možná celé kousky slupky lilku, což vůbec ničemu nevadí.)
  5. Poté přimícháme mouku a dochutíme.
  6. Ze směsi tvoříme kuličky, které jsem tradičně zkusila i péct bez tuku. Na 200 stupňů bylo třeba péct je asi hodinu a musím říct, že tentokrát byly lepší ty smažené. Křupavé byly stejně, ale směs uvnitř nebyla úplně ono.
  7. Kuličky se tradičně podávají s vařeným nebo šťouchaným bramborem, najdete je ale i s hranolkami. A bez brusinek to vůbec nezkoušejte.


Sojové kuličky

  • sojový granulát - dělám z půlky pytllíku(150 g)
  • malá cibule
  • stroužek česneku
  • 1 vejce/směs z hrašky
  • hladká mouka/hraška/strouhanka(vystačíte si i s jednou z těchto surovin, já většinou dávám od každé trochu)
  • zeleninový vývar, mletá paprika, majoránka, sůl, pepř
  • olej na smažení
  1. Granulát uvaříme dle návodu. Stačí ho spíš nechat nabobtnat nejlépe v horkém zeleninovém vývaru nebo směsi koření(mletá paprika, majoránka, další bylinky, sůl, pepř). 
  2. Mezitím nakrájíme cibuli nadrobno a oloupeme česnek.
  3. Po scezení necháme vychladnout a vymačkáme přebytečnou vodu. 
  4. Do granulátu rozbijeme vajíčko, přimícháme cibule a prolisovaný česnek. Dochutíme kořením a pomalu vmícháváme mouku nebo hrašku a strouhanku tak, aby vznikla hustá hmota na kuličky.
  5. Smažíme do křupava.

Fazolové kuličky

  • 2 hrnky bílých fazolí
  • hraška/mouka
  • strouhanka
  • malá cibule
  • stružek česneku
  • koření/bylinky (mletá paprika, majoránka, sůl, pepř)
  • olej na smažení


  1. U bílých fazolí musíme počítat s několikahodinovým namočením, nejlépe přes noc. Délka namočení a vaření se liší, takže připravíme podle návodu na obalu. Lepší jsou fazole lehce rozvařené, než tvrdé.
  2. Cca půlku uvařených fazolí rozmixujeme a smícháme je s nerozmixovanou částí.
  3. Přidáme nakrájenou cibuli nadrobno a prolisovaný česnek.
  4. Dochutíme majoránkou, dalšími bylinkami nebo nějakým zeleninovým kořením a mletou paprikou.
  5. Přidáváme hrašku nebo mouku a strouhanku tak, aby vznikla hustá hmota na kuličky.
  6. Tyto kuličky je fajn nakonec obalit ve strouhance kvůli lepivosti, finální barvě a křupavosti.
Rajská omáčka

Jak ji vařím já?

  • 120 g rajského protlaku
  • 1 cibule
  • citrón
  • moučkový cukr
  • máslo a hladká mouka nebo jemné ovesné vločky na zahuštění
  • (kečup)
  • bazalka, sůl, pepř
  1. Pokud se rozhodneme pro běžnou jíšku, rozehřejeme hrnec s máslem, které zasypeme zhruba stejným množstvím mouky a opražíme. Zředíme vodou a rozmícháme tak, aby vznikla jemná hmota.
  2. Do naší hmoty přidáme rajský protlak a povaříme.
  3. Hrnec odstavíme a nastrouháme do něj cibuli.
  4. Dochucujeme kapkou citronu, lžičkou cukru, bazalkou, dosolíme, dopepříme a pokud se nám stále něco nezdá, jakože to se občas stává, doladíme kečupem :)



5 komentářů:

  1. Ahoj, vdaka za dkaz na mojom blogu, ja som dnes nasla vas blog vdaka skupinke na fb vegetariani :) Uz som si aj zaradila medzi tie, co sledujem, drzim palce a pridem znova :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj :) přeji hodně štěstí s blogem, recept vypadá moc hezky :) škoda, že nemůžu ochutnat... :D:) http://corculum.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, moc děkuju, receptů snad co nejdřív přibude, tak budu ráda za další milou návštěvu :)

      Vymazat
  3. Ahoj, prvně moc děkuju za skvělé recepty! :) Za druhé, chystám se dělat zítra na oběd ty lilkovo-bulgurové kuličky a není mi jasné, zda to množství 200 ml bulguru je v suchém nebo uvařeném stavu. Právě totiž vařím 200 ml sušeného a je toho v uvařeném stavu nějak moc. Děkuju

    OdpovědětVymazat